Mensen eten duiven in de westerse samenleving, niets verschrikkelijks aan. Maar over het algemeen wordt het vlees op een aangename en onomstreden manier gepresenteerd…. Niet zo in Hongkong. De gefrituurde kop wordt heerlijk op de rest van het vlees gelegd. Als je geluk hebt, krijg je ook nog een interne orgaanverrassing in de ribbenkast!

Geschiedenis van de gefrituurde duif

De Chinese gefrituurde duif (Zha Ge Zi) of de Chinese frituurde Squab (Zha Ru Ge) is een bijzonder gerecht en een Hongkongse klassieker. In het Kantonese dialect noemen ze het gewoonlijk Zha Bok Gop. Het was vroeger een favoriet, geserveerd in 10-gangen Chinese diners voor bruiloften, verjaardagen en Chinees Nieuwjaar. Echter, in de afgelopen jaren is dit gerecht bijna verdwenen van de Chinese feestmaaltijden. Ook in Europa verdwijnt het product, vooraal vanwege de hoge kostprijs. Dat gezegd hebbende, kunt u nog steeds gefrituurde duif la carte bestellen van het menu op sommige restaurants, maar hou rekening met een hoge prijs.

Gefrituurde duif 2

Duif of Squab

Om het verschil tussen “duif” en “squab” te verduidelijken, is een squab in wezen een getemde, gekweekte, jonge duif. We weten niet zeker waar het kostenverschil vandaan komt, maar in Hong Kong en China kan je gebakken duiven bestellen voor ongeveer 20 RMB of iets meer dan 3 euro per stuk. Echter, hier in Europa kost het 12,95 euro per ongekookte duif en ongeveer 18,00 euro per portie in een restaurant! Met één squab per persoon is een bord squab voor een gezin van vier personen vrij prijzig. Zelfs als restaurants een kwart van een duif per persoon serveren, betekent dat drie hele duiven aan een tafel van 12. Je kunt je dus voorstellen dat na het verrekenen van inkoopkosten, het arbeidsintensieve kookproces, en het gebrek aan uitbetaling in termen van hoeveelheid voor het diner, de meeste restaurants dit gerecht helaas van het menu halen.

Onze ervaring

Het is enigszins moeilijk te zeggen of dit gerecht zelfs maar in de categorie van verschrikkelijk voedsel moet worden opgenomen. Vergeleken met het eten van koeschaamlippen, penis, insecten en andere rare dingen die we de laatste jaren in onze slokdarm heb gestopt, is de hele duif behoorlijk saai! Voor veel mensen in Europa is het echter de eerste ervaring met de onthoofde kop die het tot een vreemd gerecht maakt, dat dus het vermelden waard is! Eenmaal voorbij de esthetische kwaliteiten, is het vlees van de duif zelf eigenlijk heerlijk! Smaakt ergens tussen eend en gans. We raden niet zozeer aan om in de kop of de nek te kruipen, maar het is het proberen waard!


Meer Chinese Bucketlist items!