Ondanks dat insecten eten in Europa nog geen alledaagse kost is, staan wormen in ruim 100 andere landen gewoon op de menukaart. Echter kun je al wel diverse eetbare insecten kopen in Nederland, zowel in de gevriesdroogde variant als poeders. Maar ook sportvoeding, snoep en snacks komen aan bod om insecten eten mogelijk te maken. Sprinkhanen, krekels en wormen; stuk voor stuk eetbare insecten die boordevol goede, belangrijke voedingsstoffen zitten. Toepasbaar op vrijwel ieder dieet. Dus waarom staat het eten van insecten nog niet op ons menu?

Entomofagie oftewel Insecten eten, is het veilig?

Ja, Insecten eten in Nederland is veilig. De eetbare insecten die je in Nederland kunt kopen, van Nederlandse telers, zijn veilig om te eten. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) ziet hierop toe. Maar er zijn nog geen regels vanuit de EU rondom het toestaan van de verkoop van eetbare insecten voor Entomofagie. Verkoop wordt nu gedoogd. Net als gewoon vlees is insectenvlees gevoelig voor de uitgroei van (schadelijke) bacteriën. Kook, blancheer, wok of frituur ze eerst minimaal 10 minuten. Sommige eetbare insecten koop je gevriesdroogd, maar dat proces doodt de bacteriën niet. En let op: mensen die een schaal- of schelpdierenallergie hebben of allergisch zijn voor huismijt, zijn soms ook allergisch reageren op insecten.

Insecten eten: De IKEA wormen-burger

IKEA is het eerste grote bedrijf dat een experiment heeft gedraaid met insecten. Nu is het dus wel zo dat de recepten met “insecten eten” alleen voor het experiment zijn gemaakt, IKEA neemt ze dus niet in het menu. Om toch van de IKEA maaltijd te kunnen genieten,  hebben wij het internet afgezocht naar het insecten-menu van de IKEA:

  • 50 gram meelwormen om mee te koken
  • 100 gram biet
  • 50 gram pastinaak
  • 50 gram aardappelen
  • Peper, zout

Snij de bieten, pastinaak en aardappelen in stukjes en kook ze tot ze zacht zijn. Maal ze en mix ze met de meelwormen en peper en zout. Maak er een mooie burger van, grill ze in de pan en bereidt de burger zoals je dat gewend bent.

Bugs bagel, ons oordeel over Entomofagie

Geen zin om zelf met insecten te koken? Dan kan je bij Bagels & Beans een Bugs bagel kopen. Deze bagel heeft meelwormen, kleine krekels en sprinkhanen.

Tegen onze verwachting in, zijn insecten op een bagel erg lekker! Echter komt dit voornamelijk doordat insecten vrijwel smaakloos is, de smaak komt weg van de andere ingrediënten. We hebben de insecten hierom ook zonder de bagel geprobeerd en viel ook niet tegen.

Misschien een vreemd idee dat we in Nederland Entomofagie op de menukaart zetten, want in Nederland is het eten van insecten allesbehalve gewoon.